tirsdag, mars 10, 2015

Og vinnerne ble....

Departementets litteraturpriser er delt ut og alle ble glade og noen ble gladest og sjampiskorkene har nok en gang sprettet i været på diverse forlag, i hvert fall hos Gyldendal og Aschehoug. Grattis grattis alle som en.

NBIs big boss, Kristin Ørjasæter, ledet som vanlig evenementet med stødig hånd, og også denne gangen vant hun kampen mot uregjerlige mobiltelefoner.

Denne gangen var det statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag som delte ut prisene. Han sa det vanlige som forventes av situasjonen, om barnekonvensjonen, mangfold, leseglede, innkjøpsordningen, leseopplevselser og bla bla meg her og bla bla meg der. Derimot nevnte han – heller ikke uventa – ingenting om de kraftige bebudede kuttene hos Foreningen les.


Her et fotografi av den omtalte statssekretæren. Dessverre havnet herværende blogger litt bak i salen denne gangen. Note to self: møt opp litt før neste gang!

Stilmessig kom den – viser det seg – utdannede sangeren (!) godt i fra det. Han har ingen barn, så da slapp vi å høre hva han leser for unga sine slik forgjengerne har hatt tradisjon på å gjøre. Derimot kunne han fortelle forsamlinga om en bibliotekar på Ås bibliotek ved navn Åse Vormestad Hafstad – som hadde stor betydning for ham. (Hun anbefalte blant annet en bok som het Lukas Kasha av Lloyd Alexander, og det er jo slettes ingen dårlig bok.)

Denne gangen var det et særdeles entusiastisk publikum, sa man kan nesten snakke om Oscar- stemning. Bortsett fra kjolene, da. (Skal si tidene er blitt forandret siden salige Granheims dager, og bra er vel i grunnet det. )

Serveringa holdt den vanlige sodexo-kvaliteten, og børst så det også ut som det var nok av.

Så over til prisvinnerne som jo strengt tatt er det vesentligste ved dette evenementet, av noen kalt vårens vakreste eventyr.

Disse ble nominert til litteraturprisen:

  1. Taran Bjørnstad : Krokodilletyven, Cappelen Damm
  2. Nina Elisabeth Grøntvedt Supersommer…eller?, Aschehoug
  3. Liv Marit Weberg: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til, Aschehoug

Og vinneren ble: TAAAARATTTTATAAAA: Liv Marit Weberg: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til. Ikke dårlig for en debutant. Sist gang en debutant vant litteraturprisen var i 2002. (Endre Lund Eriksen). Bokas hovedperson er – som kjent (?)- ferdig med videregående og begynner å studere, så dette er en bok i ytterkant av målgruppa, en Young Adult som det heter på engelsk. (Litt usikker på om vi har noen norsk parallell for dette begrepet.)

Billedbokprisen:
  1. Eli Hovdenak Øya, Cappelen Damm
  2. Mari Kanstad Johnsen Ballen, Gyldendal
  3. Camilla Kuhn Samira og skjelettene, Cappelen Damm

Og vinneren ble: TAAAARATTTTATAAAA: Eli Hovdenak Øya, Cappelen Damm

Fagbokprisen:
  1. Stein Erik Lunde (forf.) og Ragnar Aalbu (ill.) Dra krakken bortåt glaset. Ei bok om Alf Prøysen, Gyldendal
  2. Beate Muri Historien om 17. mai, Omnipax Illustrasjoner: Line Halsnes
  3. Ellisiv Reppen Sjakk. Slik blir du helt konge, Cappelen Damm Illustratør: Flu Hartberg

Og vinneren ble : TAAAARATTTTATAAAA: Dra krakken bortåt glaset. Litt artig at denne fikk prisen, spesielt sett på bakgrunn av at den har fått litt varierende omtale.


Debutantprisen:
  1. Lise Forfang Grimnes Kaoshjerte, Aschehoug
  2. Ayse Koca Yoko Onur – et balleliv, Omnipax
  3. Alexander Løken Trollskallen, Cappelen Damm

Og vinneren ble: TAAAARATTTTATAAAA: Lise Forfang Grimnes Kaoshjerte. Også denne min favoritt!

Her alle de glade prisvinnerne. Ikke det beste bildet som ble tatt av dem, kanskje tvertimot.

Og resten kan dere lese på Barnebokinstituttets sider, som blant annet konstaterer at det er seks debutanter som ble nominert, og fire som vant pris. Derav flere utdannet på Barnebokinstituttets forfatterskole. ( I hvert fall ) ett unntak er Alexander Løken, og bra er jo det. Altså at det går an å skrive gode bøker uten å ha gjennomgått forfatterskoler. Uten at det er noe gæernt med disse.

PS: apropos bibliotekaren som kulturministeren .... unnskyld statssekretæren omtalte: jeg blei jo litt nysgjerrig, men har fått bekreftet av etterkommeren Alf Ramsfjell at hun var en gudbenådet formidler. Kred til de gode formidlerne – hva fanden hadde barne- og ungdomslitteraturen - om den får aldri så mange priser – vært uten dem! Og kred til statssekretærer som har vett til å fremheve dem med fullt navn. Vinje Borgundvaag: hvis du leser dette: du kan godt komme igjen neste år også, hvis ikke Sandberg kødder det til for dere en gang for alle- men – ikke ta det personlig – håper jo det blir slutt på den blåblå regjeringen i 2017.

PS 2: Da jeg googlet Åse Vormestad Hafstad fikk jeg ingen treff. Håper denne bloggposten kan ha gjort noe med denne mangelen på internettet.

PS 3: nå gjenstår det bare nominasjonene av Nordisk råds litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur. Disse skal bebudes av alle dager 1 april. 

PS 4: Av de mindre vesentlige ting, men hva med å gå til investering av noen partyklyper NBI? Skikkelig tungvindt å manøvrere vinglass OG tallerken.

Ingen kommentarer: