tirsdag, juni 03, 2014

Deichman, Deichman, Deichman!

Heromdagen hadde jeg en fridag, så da tenkte jeg at jeg skulle ta meg en tur på Hoveddeichman som nettopp har flyttet om på boksamlinga for å prøve ut nye idéer før flyttinga til Bjørvika. Og siden åpninga er utsatt enda et par år skulle det jo være god tid til å teste ut både det ene og det andre.


Bibliotektrappa er jo - som kjent - temmelig høy i denne bygningen som åpnet i 1933. (Og allerede den gangen var det jo diskusjoner om arkitekturen og byggets hensiktsmessighet som bibliotek. Nå har Deichman holdt til her i over 80 år, så vi får bare håpe at man ikke runder de 90.)

Inngangspartiet er jo blitt riktig innbydende, man kan ikke annet enn å bøye seg i støvet over hvordan personalet alltid gjør det beste ut av situasjonen.

Jeg går rett inntil min gamle arbeidplass, Barneavdelingen. Blikkfanget er en improvisert utstilling i anledning sykkelens oppfinnelse.

Hovedutstillingen er - selvfølgelig - viet Tove Janssons 100- års-jubileum. Under motto gjenbruk har

man benyttet de gode gamle mummifigurene som sto og samlet støv oppå ei hylle bak skranken. Her mummitrollet som stirrer litt engstelig opp på fotografen.

Interiøret er ellers blitt sånn herlig laidback med paller, plaststoler ala IKEA og parasoller.

Fra en litt annen vinkel her. Skal ikke her og nå ta meg tid til å diskutere hensiktsmessigheten av å dele faktabøkene for barn; mens barneavdelinga beholder de for barn opp til 9 år er resten satt opp i voksenavdelinga - i ett system sammen med voksenbøkene. 10 + - åringene skal virkelig få noe å strekke seg etter! Men mye kan jo enda skje innen 2019. (Hvis det ikke blir enda flere utsettelser, Gud forby!) Jeg mener også å huske at det var et flott nytt sjakkspill med store brikker i barneavdelinga, men siden det ( heldigvis) var så mange unger rundt syns jeg det ble litt vanskelig å fotografere.

Så går ferden over til det som før var Musikkavdelinga. (Musikken er flytta opp, men det skal vi komme tilbake til. Her er det nå skjønnlitteraturenh som troner, i midten et badekar omgitt av bøker på en balkongressmatte.  En riktig artig installasjon! 

Men vi må jo ikke glemme klassikerne oppi all løssluppenheten, her troner en byste Ibsen - eller er det Bjørnson - og bøker kan jo brukes til så mangt. For eksempel å støtte opp bordplater.

Hva denne tekniske innretningen heter har jeg dessverre glemt, men hvis man legger på en bok får man opp litt info om bokas innhold etc. Siden kan man klikke videre på forfatteren. I tilfelle bibliotekaren ikke er tilgjengelig.

Men vi skal oppover i etasjene, rettere sagt

til det som tidligere var Teknisk avdeling, hvor ungdomsbøkene er blitt plassert - sammen med fantasy, musikken, tegneserier, film og spill. Ingen dum idé!

Salige fru E hadde nok snudd seg i sin grav hvis hun hadde visst at et fotballspill skulle bli plassert inn i erværdige Teknisk avdeling ! Legg også merke til de kule bildene på bakveggen.

Jeg måtte også ta et oversiktsbilde over det som før ble kalt Hovedbiblioteket når jeg først var her. Bakerst troner Axel Revolds kjente freske Teknikken og vitenskapen. Ser ellers med tilfredshet at de har fjernet det dustete "skipet" som var en levning fra Reform 97.

Jeg benytter også anledningen til å fotografere utsikten mot Høyblokka og en del av Y-bygningen, hvoran den ene skal stå mens den andre muligens rives.

Jeg vil også gratulerer med fancy fluktstoler og annen innbydende møblering på uteterrassen.


Men plutselig ble jeg rammet av et kortvarig anfall av panikk! Var gamle Carl Deichman FJERNET?  Men heldigvis,  bysten står der den alltid har stått!

Og det gamle stativet med brosjyrer litt hulter til bulter er også på plass. Godt at noe er konstant!

Til slutt fra doveggen på damedoen - doene er forresten blitt gratis :
"les en bok og innbild deg at det gjør deg til et bedre menneske"
Noen har skjønt det!

PS: Hvis du klikker på bildene blir de større!

1 kommentar:

Solgunn sa...

Den var ganske fin den siste også; Jeg måtte jo også skrive noe. Men jeg har jo aldri noe å si.

Takk for titten, har aldri vært der...