mandag, august 28, 2006

En autist skriver bok

Ja ikke i virkeligheten da men i boka Den merkelige hendelsen med hunden den natten av Mark Haddon er det en 15 år gammel autist som forteller om seg selv. Forfatteren har løst det slik at Christopher skriver bok på oppfordring av læreren. (Men selvfølgelig er det en forfatter bak som styrer, man skjønner jo at det ikke er en autist som skriver på ordentlig!) Dette grepet har jeg vært inne på før.

Boka minner meg på en bok av Kim Fupz Aakson som heter Livet er hva man gjør det til. (For tiden bare utlånt av tre personer på Deichman. 2 eksemplarer skulle vært levert for 5 år siden, får håpe bøkene gjør nytte for seg der de er havnet). Her er jeg-personen en 19-åring med en forkvaklet virkelighetsoppfatning. Boka er skrevet med mye svart humor.

Begge disse bøkene passer også inn i problematikken hva er en ungdomsbok og hva er en voksenbok. Livet... ble lansert som en ungdomsbok, men kunne vel like gjerne vært en voksenbok. Hunden (gidder ikke å skrive hele tittelen hver gang, men akkurat i dette tilfellet hadde det jo unektelig gått like fortere enn å skrive denne parantesen. Kunne også ha brukt ctrl c og ctrl v hvis ikke dette hadde vært et mac-tastatur. Da bruker man apple – tasten. Og dette viser hvor lett påvirkelig jeg blir av det jeg leser) har fått pris både for voksenbok og ungdomsbok. Nå skal jeg gjøre litt nødvendig linkearbeid før jeg fortsetter. Vedkommende som oppfant html og linking og alt det der var ikke dum!

Puuhh! Linkearbeidet er unnagjort! Det hadde gått brillefint hvis ikke vår bredbåndleverendør hadde spilt meg et lite puss! Man kan jo ikke stole på noen lengre!

1/9:

Jeg la fra meg boka med et smil om munnen. Hadde jeg ikke allerede gjort unna alt linkearbeidet så hadde jeg skrevet ”En trivelig autist” i headingen.

Dette er en fantastisk lærebok i hvordan en autist tenker. Boka viser at man skal være ydmyk overfor de som er annerledes, og at ting kan tolkes og oppfattes på helt forskjellige måter. Det er nødvendig å være tålmodighet, ha tid og å kunne lytte.

Jeg tipper forfatteren har sett filmen Rain man med Dustin Hoffman; jeg-personen i denne boka er også et matematikkgeni, og er fantastisk på logisk tenkning. Han tar alt bokstavelig, og forstår ikke ironi.

Det er også en fin skildring av et far- sønn - forhold.

Og boka viser hvor viktig det er at vi ser hverandre. (Nei Christopher, jeg mener ikke å ha godt syn, nå mente jeg i overført betydning! Du får få din tålmodige lærer Shioban til å forklare deg)!
Og så sier den noe om hvor kjedelig det hadde vært på denne jorda hvis alle hadde vært like ”normale” og ”funksjonsfriske” og ”velfungerende” A4-mennesker !

Lus på hjernen? (En barnebibliotekar går inn i seg selv)

Hva er det jeg driver med, egentlig! Jeg har vært barne- og ungdomsbibliotekar siden ’79 og sikkert lest nærmere 2000 barnebøker. Nå ser man jo hva det kan føre til! Jeg er jo blitt helt ding i bollen! Wannabebarnebibliotekarer! Glem det! Dere ser jo hvordan JEG har blitt! Sitter her å skjemmer meg ut i full offentlighet. Heldigvis er norsk et relativt lite språkområde. Jeg burde finne meg en annen jobb! Akkurat som noen vil ansette en gammal kjærring over 50. Hahahaha! Men : hva er det for noe rart som beveger seg i tretoppene der borte...?

Kødda!!! På tide å lage middag!

Lus 7

Dette har skjedd. Nei, glem det, alt for mye har skjedd. Disse lusene er blitt gigantiske og de øker i enorme antall og de spiser alt de ser! Det er knapt en plante igjen! Nå begynner de å gå til angrep på hus også. Ingen tør å gå ut lengre. Det er katastrofealarm over hele Oslo vest. Dette er Jurassic park i Insektland!

Flere teorier verserer:
• Det KAN ha dukket opp en ny hårdnakket insekttype som ingen insektsgift rår bot på.

• Det KAN være akkurat dette partiet av insektsgiften som inneholdt noen uheldige kjemiske stoffer.

• Det KAN dreie seg om en mutasjon verden til nå aldri har sett, og klimaforandringen kan også ha virket inn.

• Og noen tror selvfølgelig det er UFO-er. Det er vel helst de som leser for mye SF, tenker jeg. Eller Stephen King.

Ingenting ser ut til å virke på disse beistene, men det er visst planer om å prøve napalm (!) Vi naboene har blitt enige om å la alle konflikter ligge. Ytre fiender skal virke samlende sies det. Nå tar vi med oss det aller nødvendigste og det vi måtte ha av matvarer og flytter ned i tilflukstrommet. Jeg har sendt SMS til alle kjente (det er ingen dekning nede i kjelleren) og henviser til denne bloggen. Jeg burde vel ha løpt ned i kjelleren for lengst. Gubben har tatt med siste lasset, håper han fikk med seg alle drikkevarene. Vi får prøve å holde humøret oppe der nede. Dyra har allerede knust flere vinduer i naboblokka, og nå ser jeg at de begynner å trekke hitover. Jeg er klar til å trykke på publishknappen når som helst. Blir dette min siste blogging noen sinne? Og jeg som nettopp har rengjort tastaturet og alt mulig. Kjære venner, familie og kolleger. Jeg veit at jeg ikke er perfekt, men jeg...

søndag, august 27, 2006

Spionbøker for kidsa

Superagent Dawn og spionen som forsvant av Anna Dale
er skrevet i Roald Dahl og J R Rowlingtradisjonen. Hovedpersonen er en 11 år gammel jente, som er ganske uanselig og usynlig. Foreldrene bryr seg ikke noe særlig og hun er venneløs. Så blir hun oppdaget, og rekrutteres som spion. Dette på grunn av sin evne til å ikke vekke oppmerksomhet. Bokas rammer gjør at vi godtar det noe bisarre persongalleriet og alle usannsynlighetene. Det er nok mer humoren enn spenningen som driver historien framover.

Det spioneres på mistenkelige regjeringsmedlemmer, skurker som prøver å finne ingredienser i hemmelige marmelademerker eller får kloa i ”siste kapitlet i den boka folk hadde størst forventninger til det tiåret. Og ødela slutten for millioner av lesere”.

Boka er skrevet i hjemme – borte – hjemme-formelen. Når Dawn kommer hjem igjen etter et vellykket oppdrag har hun blitt mye sikrere på seg selv og ikke lengre så usynlig.

Oppdraget er å finne en eldre kvinnelig agent som er sporløst forsvunnet. Dennes barnebarn dukker også opp og bidrar med mye av komikken.

Boka er litt lang, over 330 sider. Den kunne ha vært kutta noe. Er det på grunn av tekstbehandling bøkene blir så mye lengre enn før - også barnebøkene? Da forfatterne satt med en klapremaskin og måtte renskrive manuset kan jeg tenke meg at de ble mer kritiske til teksten. Er det verdt å skrive dette for ørtende gang, liksom. Nei, dette kan vi godt stryke, det her poenget har jeg jo tatt med før og denne morsomheten er da ikke så morsom.

Dette er andre bok av Anna Dale på norsk og håndverket holder. Men kommer jo ikke helt opp mot J R Rowling for eksempel. Ferdig med det. Ikke mer å si om den boka. Det kommer nok ut både verre og forhåpentlig bedre bøker i høst.
Forlaget er Aschehoug og den er oversatt av Nina Aspen

Og her har du forlagets omtale av boka. Kan jo ta med at det ganske riktig er en spenningsserie for jenter. Hovedpersonen glir rett inn i rollen som en beskjeden og forsiktig jente men bokas begivenheter gjør at hun blir mer synlig.

Dawn blir altså en helt i kraft av litt sånn typiske jente-egenskaper og ikke fordi hun er typisk sterk, tøff etc slik guttehelter ofte er. Dette kan være noe å kommentere nærmere en gang. Jeg blir i tilfelle ikke den første.

Fra en blogoholikers dagbok

Har vært errorproblemer på blogspot.
Holy god now my blog is down again
(mel: Chopins sørgemars)

PS: har ikke glemt denne bloggens hovedformål
Mer bokbabbel kommer, har bare hatt det litt travelt...

Lus 6

Da jeg skulle spise frokost i dag morges så jeg rett inn i trynet på en svææær lus som hadde klatra opp i grana utafor kjøkkenvinduet. Det var ikke akkurat noen vakker syn! Hvor mye har de egentlig vokst over natta??? Det virker som de eklingene har fått en mer aggressiv atferd. Jeg liker ikke at de driver og klisser ned syklene våre heller. Og alle disse egga som ligger strødd rundt!!! Flere av dem blir jo klekket rett foran nesa på oss, æsjjj! Nei fyyy, så ekkelt, står de ikke der og kopulerer også og det i full offentlighet! Vi kan vel ikke ringe sedelighetspolitiet heller! Du, det er noen lus her som oppfører seg utuktig, liksom...

Jeg veit jammen ikke om jeg TØR å gå ut mere jeg, altså. Det er forresten ikke nødvendig å klippe plenene med det første...

lørdag, august 26, 2006

Lus 5

Hva ER dette for noe? Digre monstrumer av noen forvokste insekter kravler rundt på plenen, klatrer i trærne og spiser opp vegetasjonen! Og unga i blokka er helt ville! Dyra er jo nesten like store som minstemann til naboen! Ja unger nåtildags er jo så overstimulerte på multimedia at de tror vel dette bare er leketøy! Hva skal vi gjøre da? Vi kan da ikke akkurat ringe til politiet heller. "Det er noen digre insekter på plenen, liksom. Kan dere komme og hente dem?" Et av beistene fulgte etter meg på joggeturen i dag, men klarte heldigvis å riste det fra meg. Hva ville ikke folk ha trodd. Og da jeg kom tilbake et par timer seinere synes jeg at de var blitt enda større! Men det kan jo være endorfinene som spilte meg et puss...

Lus 4

Våkna i natt av et helvetes leven. Noen utafor som hylte og bar seg! Og hørte jeg ikke avistralla også? Men da jeg skulle hente avisene i dag morges var det jo ingen aviser der! Og nå som det er helg og jeg har god tid og alt mulig! Noe amper ringte jeg Aftenposten og klaga. En litt pussig replikkveksling:
- Jeg har ikke fått avisa
- Nei.... hmmm budet fikk visst et illebefinnende!
- Hæ! Ja men jeg hørte jo at han var her
- Ja, hmmmm. Altså vi tror han fikk panikk som følge av en synsforstyrrelse.
- ???
- Ja han påsto at han så noen store insekter utafor blokka ...
- Ja, han hadde vel vært på fylla og hadde fått delirium da, kanskje...
- Jaaa hmmm hmmm Vil du jeg skal trekke fra beløpet på regninga?
Etc, etc

Og så går jeg ut for å sykle til nærmeste bensinstasjon for å kjøpe avis. Men i alle! Herregud! Jeg går og legger meg igjen, kanskje det bare er en drøm...

fredag, august 25, 2006

Lus 3

Da jeg skulle låse fast sykkelen til sykkelstativet etter jobben i dag hørte jeg noen merkelige knatre og knastrelyder borte fra stien! Ja det er vel de derre lusene som kravler omkring da, tenkte jeg. De gir seg vel ikke før de har spist opp hele skogen! (Thank god it’s friday)

torsdag, august 24, 2006

Lus 2

Orket ikke lengre! Disse ekle lusene blir jo bare større og større og dessuten er det en masse kliss på bladene! Nå har jeg resolutt tatt planten og hevet den på haugen for planteavfall som er i det lille skogholtet mellom plenene og gangstien. Og så tar jeg meg en joggetur! Kanskje det hjelper på humøret!

Lus og ei til

Mer om dyrelivet på verandaen. Det er ikke bare vepsen som plager oss! I sommer oppdaget jeg lus på en nydelig hengeplante! Da heiv jeg meg på sykkelen til nærmeste hagesenter og kjøpte lusemiddel. Nå har jeg snart brukt halve boksen men luseplagen blir bare verre og verre. Og lusene større og større. Og de kryr! Æsj!

Dette får meg til tenke på boka Lus av forfatteren Sissel Solbjørg Bjugn. Denne boka kom ut i 1996 på Samlaget.

Den handler om noe så trivielt som ei jente som får lus. Men faren som er reder (tankbåtreder???) sier at nei da, ingen har lus i deres hjem! Mora er så kua så hun tør ikke å si noe. For en triviell lidelseshistorie kunne ikke dette ha blitt, men forfatteren unngår det behendig. En genial og effektivt skrevet bok med mange undertoner og jentungen overlister far på en elegant måte.

Dette er en dame som kan skrive barnelitteratur som svinger. En annen bok hun har skrevet er Bill og ei til som kom ut i 1985. Dette er en av de få sosialistiske norske barnebøker noensinne. (Er faktisk ikke sikker på om det er blitt skrevet flere politiske barnebøker her i landet - i alle fall ikke seinere). Den handler om en gruvearbeider fra Sulitjelma som tenker at samholdet mellom arbeidere er sterkere enn døden. Og så dukker det opp en merkelig fremtoning av en gutt som siden viser seg å være et spøkelse(!) og som døde i en gruveulykke i England for ca 100 år siden. Gutten ber gruvearbeideren å holde seg hjemme denne dagen og slik unngår han dermed å bli tatt i et ras. Men boka har enda flere lag og mye å finne mellom linjene som det heter.

Det er en liten fortelling til (Ei til) som handler om en engelsk gruvearbeider som er i streik og må stjele en bursdagsgave til sin datter i en gavebutikk.
Det året var det Stig Holmås som fikk Kirke- og undervisningsdepartementets barnebokpris for første bind i indianerserien Tordensønnen. Men egentlig burde Sissel Solbjørg Bjugn ha fått den, men det turde de vel ikke, feigingene!(Endelig fikk jeg sagt det, over 20 år etter riktignok).

Forfatteren har ikke skrevet noe siden 2002. Hvor har hun blitt av?

Sorgeliga saker hända än i våra dar minsann

Tid for litt folkeopplysning igjen

Den 24/8 1949 ble Pia Degermark født.Hun er altså 57 år i dag. Filmresigøren Bo Widerberg så et bilde av henne utenpå sosietetsbladet Hänt i veckan (som jeg faktisk ikke er sikker på eksisterer lengre) der hun danset med kronprinsen, det vil si den nåværende kungen i Sverige. Hun var så vakker at han (altså Bo ikke kronprinsen!) bestemte at hun skulle spille hovedrollen i filmen Elvira Madigan (1967) som handlet om den vakre cirkusprinsessen Elvira Madigan og løytnanten Sixten Sparre som skjøt seg selv og så Elvira, neiherregud, jeg mener jo omvendt. Som dere sikkert skjønner så er dette en tragisk kjærlighetshistorie fra virkeligheten.

Det ble også skrevet en skillingsvise om denne tragiske historien. (Slike sanger lages ikke lengre - tro meg!)
Og her har du en annen versjon, laget av noen helt uten sans for pietet. (Sikkert av en anonym svenskeslubbert)

ØHLET SOM FÖRSVANN
Mel: Elvira Madigan

Sorgeliga saker hända,
än i våra dar minsann.
Sorgeligast är dock denna,
den om øhlet som försvann.
Aldrig nånsin skall vi glömma
mellanøhlets äventyr.
För att nu om øhlet drömma
helt vi oss till spriten tyr.


Det finnes også en feministisk versjon laget av gruppa Tjejclown fra LP-en (Vinlyl, vet du) Livmoder i strängarna- garanterad utan stake fra 1974. Men nå kommer jeg helt ut på viddene: sorry sorry...

Det gikk gæernt med Pia Degermark også. Hvordan det hadde gått hvis hun ikke hadde blitt oppdaget er ikke lett å vite. Hun har nettopp skrevvet en selvbiografi som heter Gud räknar kvinnors tårar.

Pia viser oss at det går an å falle og å reise seg igjen. Her finner du linker til to sanger som sier noe om dette, Bessie Smith var ofte langt nede mens Julie Andrews er på vei oppover her. (Denne linken inneholder også en lydfil slik at du kan synge med)! Og det er jo som sagt de slitte skoa som har en historie å fortelle.

Av bildene ser vi at hun ikke er så vakker lengre, det er jo den veien det gjerne går. Jeg har lett litt på nettet for å prøve å finne noen bilder av henne fra gamle dager. Her er også noen. De er litt små. Sorry! Hun var faktisk veldig vakker. Kanskje det beste er å ikke være så vakker som ung så blir ikke fallhøyden så stor. Nok moral Mer enn nok!

Og filmen har jeg også sett – flere ganger. En fantastisk film! Det slutter med de to famøse skuddene, og siste scenen er Elvira Madigan Degermark som bøyer seg over en sommerfugl i en blomstereng og da bestemmer Sixten seg. Pang! Etterpå får vi høre den vakre salmen Den blomstertid nu kommer sunget av et barnekor. Snufs snufs... Hvis du skal se filmen sammen med din hjertenskjær : har vedkommende hang til ironi, glem det! Gå da heller alene. Ellers kan du bli fristet til å gjøre et eller annet drastisk! For husk : Sorgeliga saker hända, än i våra dar minsann...

onsdag, august 23, 2006

Sving på sakene

På tide å lese litt barne- og ungdomsbøker igjen. I år er Arne Svingen ute med sin 9. Hubert-bok. Dette er årets 3. bok av Arne Svingen så langt jeg veit i alle fall. Så det er ingen ting å si på kvantiteten i alle fall...
Boka heter Huberts hemmelige kokebok.
Mer kommer...

Absolutt godkjent! Hubert er på kjøkkenet og lager enkle matretter. Liste over ingredienser er også tatt med og hvordan rettene tillages kommer tydelig fram på en fortellende måte og ikke på Dorling Kindersley-vis med bilde av hver filleting og av hver eneste ”operasjon”. Og fint å slippe fotografier som viser noen retter som er HELT annerledes enn det man selv får til. Og siden handlingsforløpet er gitt slipper vi alle disse umotiverte påfunnene som i enkelte andre Hubert-bøker. Fin blanding matglede og slappstickhumor. Egentlig en sjarmerende kokebok med enkle retter. Litt fiffig hvordan leseren blir trukket inn. Tror den kan bidra til å senke prestasjonsangsten.


Skal jammen prøve brownieoppskriften en gang:
150 gram mørk sjokolade
100 gram smør
2 desiliter sukker
4 egg
1 desiliter mel

Varm smøret og hell over sjokoladen. La stå til sjokoladen har smeltet helt. (Smart måte å smelte sjokolade på)

Alt blandes, legg i langpanne på bakepapir, 30 minutter, 160 grader, midt i ovnen.
Mmmm (Tror jeg)
Hvis oppskriften er misslykka saksøker jeg Gyldendal for tapte utgifter og legger ut en advarsel på bloggen.

lørdag, august 19, 2006

Korintenes gjerninger

Over 25 år siden Villskudd kommer Gudmund Vindland ut med ny bok på det nystartede Juritzen forlag. Og her sitter jeg med et leseeksemplar før boka lanseres 22 august! Kan dette lille forlaget gi den motstand som alle forfattere trenger før en bok er ferdig til trykking? De er i alle fall selv så sikre på boka at de har meldt den på kulturrådets innkjøpsordning og sammenlikner den med John Irving. Men uansett hvilke kvaliteter denne boka måtte ha eller ikke kan ingen ta fra forfatteren at Villskudd (Forfatterforlaget 1979) for alltid vil være den store norske homoklassikeren og at boka har betydd svært mye for enormt mange og er blitt lest av ca 100.000 lesere.

Jammen har ikke Levanger bibliotek også kapret seg et leseeksemplar og de skriver også ganske utførlig om handlingen på litteraturbloggen sin.

Både i Villskudd og i en novelle i antologien Happy ending finner vi en selvrettferdig og streng prest. Hvorfor denne ”forkjærlighet” for prester?

Og hvor mange oppvekstromaner kan man egentlig fordøye? Denne gangen er det 80-åra igjen med AHA's Take on me som en gjennomgangsmelodi. Når det gjelder homselitteratur er det derimot en del å gå på...

Mer kommer når jeg har lest ut boka. Værmessig skulle det i alle fall ligge godt til rette.

21/8
Jeg har tilbrakt helga sammen med korinternes gærninger. Og det var litt av en gjeng: puritanske kristne som både er mot kvinnelige prester, kvinner som taler i forsamlinger men framfor alt homofile. I spissen for denne uspiselige bunchen er altså en sogneprest som kan skremme faen sjøl på flatmark.

Denne humørløse gjengen får særdeles stor plass i boka. Og aller størst plass får Far sjøl, sognepresten. De blir bare too much, det trekker ut i den reineste parodien, og jeg er dessverre ikke sikker på om det er hensikten.

Litt om handlingen:
Vi følger den stakkars prøvede hovedpersonen fra han er 12 til 16 år, og som altså oppdager at han er homofil. Og det er jo ikke enkelt i dette selskapet. Og med den faren. Vi får også være med på en helbredelse ved bønn. Hovedpersonens eneste venn som han også er forelsket i sviker og den eneste som bryr seg er vennens mor.

Forlaget sammenlikner boka med John Irvings bøker. Ganske rått parti spør du meg. Det kan være tykkelsen de tenker på (328 s.), eller kanskje heller det burleske persongalleriet du finner hos denne forfatteren. Og det skal Vindland ha: den scenen der den overvektige og psykisk syke søstera og farmora kaster seg over snittene på kaffen etter moras begravelse er ikke dum! Eller der søstera prøver å henge seg i juletreet. Og slutten er jo ganske rå, da! Joa, det er en del bisarre situasjoner i boka. Men ingen som fikk meg til å verken le eller gråte som forlagsreklamen lovte!

Boka kunne med fordel ha vært redusert med 100 sider. Det samme kunne man jo også si om Villlskudd men den hadde en sjarme, en energi, entusiasme og harme. Og en kjærlighetshistorie som til da helt unik i den norske bokheimen.

Dagbladet er heller ikke begeistret

Shoes

En dag min sønn kom hjem med hull i skoa begynte jeg å tenke på denne sangen:
Somliga går med trasiga skor av Cornelis Vreeswijk.
(Det ser ut som den svenske gruppa Eldkvarn har spilt den inn også, hadde vært morsomt å hørt den versjonen).
(Somliga går i trasiga skor, säg vad beror det på : i noens tilfeller altså fordi de ikke har giddet å kjøpe seg nye)

John Lee Hooker har også skrevet en sang som heter No Shoes. Nå har jeg lett meg halvt i hjel på nettet for å finne teksten men her har du lydfila og det er jo ikke så dumt det heller. En av bluesens klassikere. (Håperforfaenmeg du får åpna den !)

Cole miners blues
er en trad-låt som er sunget av flere folkesangere.

Traffic laget sangen Hole in my shoes i 1967 for de som husker så langt tilbake.

Og her har vi jammen et dikt av Bertrand Besigye som også har hullete sko.

Ulf Lundell skrev en sang til sin sønn etter skilmissen ”Och när vinteren kommer ta på dej dina varmaste skor”. Hvis han hadde sunget ”Och när vinteren kommer ta på dej dina varmaste kläder” hadde neppe virkningen vært den samme. (Ellers var det jo ikke noe å si på at kona ville kvitte seg med en mann som ”alltid var fullast på krogarna”). Men si hva du vil om Ulf Lundell: han er en mann med et varmt hjerte! Og forhåpentlig varme sko om vinteren... (Albumet heter ”Den vassa eggen” og sangen heter Inte ett ont ord” (EMI 1986)

Noen er skofetisjister. Søket ”shoes” på google ga 249 000 000 treff. Og her har du en lekker bok om sko med masse fine bilder som du kan låne på Deichman for eksempel.

Og noen liker sko med høye hæler:
”Hælene mine er så høye at når jeg tar av meg skoene, ser folk seg forvirret rundt og spør : ”Hvor ble det av henne” og da svarer jeg : Jeg er her nede” (Marian Keyes). Ikke alle har talent for høye hæler: «Det bruser hett i mitt blo'/ hvis je bære itte hadde slike høghæla sko». (Alf Prøysen) .

Og så finnes det jo joggesko, pigga sko, tresko, spinningsko, golfsko, sykkelsko, turnsko, skohorn, hestesko, skolerte sko, dancing shoes, helsesko, masaisko, fotformsko, snøresko, hoppesko, dansesko, bluesway shoes, knurresko og knirkesko. (Det siste burde være obligatorisk for sjefer)
Men det er bare de slitte skoa som har en historie å fortelle...

onsdag, august 16, 2006

Kjærlighet

Å du store alpakka- tenk å kalle en bok for Kjærlighet! Skikkelig dristig spør du meg! Et søk på Deichman viser at Hanne Ørstavik ikke er den første som skriver en bok med denne ikke helt originale tittelen. Den ble nummer 6 på Dagbladets Topp 25-liste. Boka er på 111 sider så det er et overkommelig format. (Oktober pocket, 2006. Første gang boka kom ut var i 1997). På bokomslaget ser vi et hus i nattemørket med et lysende vindu. Nysgjerrigsombarefaen begynner jegålesemedbrillerpåminnese mens jeg tenker på en sang fra Czardasfyrstinnen: Kjærligheten! Kjææææææærligheeeeten!!! Jeg er STINN av forventninger!

Ha! Der tok jeg feil gitt! Det var jo ikke akkurat noen operette heller da! Ikke veit jeg hva slags musikkstil man skal sammenlikne den med, men det er dette jeg mener når enkelte bøker får meg til å sammenlikne med å høre på musikk. Boka burde forresten leses to ganger - for den som har tid til det - akkurat som en god vin for eksempel, du vil jo gjerne gå til bunns i flaska hahaha.


Mange slags kjærlighet i denne boka:
Mor-sønn kjærlighet. Kanskje mest den andre veien? Sønnen har bursdag neste dag, men det har mor glemt. Sønnen går ut, mor drar på biblioteket, som er stengt og går istedet på tivoli(og det UTEN sønnen som gjerne vil på Tivoli hmmm hmmm) og havner i campingvogna til en mannlig ansatt. Sønnen kommer hjem til låst hus seint om kvelden, tror bare mora er ute et ærend for å kjøpe en ingrediens til kaken, blir plukka opp av en ukjent litt gal dame, og håper litt seinere på natta at moren har latt slikkepotten stå etter baksten.Dette er et typisk eksempel på hvor lite et handlingsreferat sier om en bok- dette kunne jo vært en skikkelig såpedrittbok!Boka slutter med at: ADVARSEL: IKKE KLIKK PÅ DENNE LINKEN hvis du ikke vil vite slutten.

Denne leser du når du har god tid, og fred og ro rundt deg. Og bevares: gjerne med et glass vin til - du har vel en kartong stående du også tenker jeg. (Eller whisky og øl som den kvinnelige hovedpersonen).

søndag, august 13, 2006

The loneliness of the long distance runner

Mens jeg satt og så på EM i maraton (Viva Italia!) begynte jeg å grave fram alt jeg husker om løping i litteraturen

Klassikeren:
The loneliness of the long distance runner av Allan Sillitoe. Det er to bøker av denne forfatteren som er oversatt til norsk, men underlig nok ikke denne.

Fransk åpning av Vigdis Hjorth
Neppe forfatterens beste, men hovedpersonen er altså en kvinnelig mosjonist på maratonnivå, og man finner mye om løping i boka. Vigdis Hjort er selv en habil halvmaratonløper, en tid på 1 t 45 min er ikke dårlig av en mosjonist!

Per Knutsen
skriver om en bibliotekar i 40 årene som også driver med denne hobbyen i boka Høytrykk. Derfor ble jeg litt interessert i boka, men kunne dessverre ikke helt identifisere meg med henne. Blant annet beveger hun seg aldri inn i bibliotekets barneavdeling.(!) Hun driver altså også med løping, men ikke mer enn en halv time om gangen. Med et så beskjedent grunnlag er det fysisk umulig å løpe forbi unge løpende menn i 20-åra, herr Knutsen! Her burde forlagsredaktøren grepet inn. En annen ting som gjorde at jeg fattet interesse for boka var at bibliotekaren faktisk begår et mord - riktig nok i selvforsvar. Alt som kan forandre på bibliotekarmyten mottas med takk! Men det var vel det som var noe av poenget - at selv en forsiktig bibliotekar kan drepe! (Eller noe sånt).

Og så må vi begynne å grave! Hmmm Hmmm
I Seierherrene av Roy Jacobsen finner man en god del om løping, blant annet en løpekonkurranse på en feriekoloni. Denne tevlinga er intenst og levende skildret, men dessverre : ingen medalje til vinneren da man gikk etter idealtid. En slags sosialdemokratisk filosofi som var typisk for den gangen og som forfatteren kritiserer sterkt, selv om han selv er AP-tilhenger. Roy Jacobsen er også en ivrig langdistanseløper (eller var?) men jeg har dessverre ingen tider å komme med her.

Micke i Peter Pohls bøker er også en ivrig løper, og i boka Vi kaller ham Anna får vi levende skildringer av Mickes løpetrening. Peter Pohl vet hva han skriver om for han var også et løpstalent i sin ungdom.

Og Tormod Haugens Øglene kommer har jeg blogget om før. Hvordan det står til med denne forfatterens løpeferdigheter vet jeg ingen ting om.

(Og så kan man jo spørre seg om hvorfor vi bibliotekarer er så opptatt av å samle bøker om samme emne, er det på grunn av et samlerinstinkt fra urtida som fremdeles er fremtredende hos enkelte mennesketyper. Som da velger å bli bibliotekar??? Er dette et mulig hovedoppgavetips for bibliotekhøgskolen?).

Ikke mye om løping i bøkenes verden altså. Er det kanskje derfor det står så dårlig til med norsk langdistanseidrett for tida? Men nå skal jeg se hvordan det går med Marius Bakken på 5 kilometern.
Nei... ikke det nei! : Bakken sprakk og Jesus seiret. Viva Espagna!

fredag, august 11, 2006

To trivelige svensker

Da jeg blogget om tante Gummigutta (se under) søkte jeg på google. Jeg trodde jo at dette fremdeles var kultbøker i Sverige. Men fant til min forundring ikke så mye. Derimot sjekket jeg en annen barnelitteraturhelt fra den tiden: Ture Sventon. Det er en privatdetektiv som lesper. Med andre ord: en blanding av spenning og humor. På norsk er det kommet ut tre bøker om denne fyren. Søket har du her så slipper jeg å skrive opp titlene, men det var altså i 60-åra han rulet. Ture Sventon er fremdeles kult i Sverige:
Bare se her:
Wikipedia er et morsomt dugnadsleksikonleksikon. Der kan du klikke og klakke fra sted til sted og bli klokere og klokere for hvert klikk!

En annen figur er barnebokdetektiven Agaton Sax.
Denne artikkelen sammenlikner Ture Sventon og Agaton Sax. Og her har du en frisørsalong. Den holder til i Trondheim så her får trønderne klippet barten sin.

Men nå skal jeg snart se Dalziel og Pascoe på TV. De er også noen artige fyrer.

Jeg går i barndommen

Og da elsket jeg bøkene om tante Gummigutta av Carsten Ström. På Deichmans barneavdeling ble bøkene utslitt, de ble lånt ut til hver eneste avkrok i Norges land. (Bøkene kom ut første gang i 50-åra). Så fant Frifant forlag ut at de skulle gi ut Tante Gummigutta og blåbærmaskinen på nytt og bibliotekene kunne puste lettet ut! Det samme kunne foreldregenerasjonen som bare MÅTTE lese bøkene høyt for sine barn som VÆRSÅGOD bare MÅTTE like bøkene hvis de ikke skulle bli arveløse, miste ukepengene eller utsettes for andre fæle trusler! Tante Gummigutta er en vennlig heks. Huset hennes er laget av lakris og andre godterier. Av husets beboere er to tvillingjenter, Eneren og Toeren som er flinke og tøffe. Samuel Supperot som bare kan si ord på S. En nå snill røver som heter Rabaldus. Politmannen Boble, Krakkmandel-Harry og professor Fommel er også med. Og blåbærmaskinen som oversvømmer hele den lille koselige byen med blåbærsaft. Trygg og god grunntone. Litt vitenskap for gutta (Sorry jenter!). En annen årsak til at unga liker det tror jeg er at boka gir anledning til å drømme seg bort i godterihus og blåbærsuppesjøer. Og bokas moral er ikke for overtydelig.

Grunnnen til at jeg leser denne boka på nytt er at jeg vurderer å kjøpe lydboka fra FONO forlag. Kanskje denne tekstreklamen kan gi rabatt.
Noen bibliografiske opplysninger :
Tante Gummiguttas nye hus kom ut i 1955 på norsk (Oversatt fra svensk) (Damms barnebibliotek) Er siden ikke gitt ut
Tante Gummigutta og blåbærmaskinen kom ut i 1957 og altså på nytt i 1999. Lydboka i 2002.

Katter og mus i verdensrommet.

Miljøbudskap, antirasisme, fred og toleranse. Nei, da! Ingenting gæernt med det! Men å blande det med fantasi og SF krever sin mann hvis det ikke skal bli kjedelig. Kaptein Puma i kattepine er fjerde bok i serien om våre to venner i et romskip i verdensrommet. Her dreier det seg om imperialister som er ute etter å tjene penger på råstoffet bokhum. Urbefolkningen heter skukser, inntrengerne kalles meriker, og de liker å jakte på røfler (sic!) for moro skyld og ikke bare for maten. Hørt det før? Og robotmusa har dilla på Fenimore Coopers indianerbøker i tilfelle budskapet ikke skulle være tydelig nok. Og selvfølgelig er det våre helter som må ordne opp for å skape fred mellom de stridende parter.
Tor Åge Bringsværd var en del av duoen Bing& Bringsværd som ga ut flere SF-antologier i 60 og 70-åra. De representerte noe nytt for oss unge den gangen.

Er det et særnorsk fenomen å blande inn overtydelig moral og budskap i fantasi og eventyrgenren? Minner meg en god del om adventserien Blånissene på NRK, røde og blå nisser er egentlig like gode – i tilfelle noen var i tvil.
Gyldendal! Spar oss for dette! Vi har fått nok! Vi orker ikke mer!

Kos deg heller med denne hjemmesiden til forfatteren tar til fornuft og slutter å være så fornuftig. (OK, ikke et helt vellykka ordspill!)

onsdag, august 09, 2006

Waiting for the summer rain

synger Jim Morrison. Father, I want to kill you synger han også i den samme sangen. Men det har ikke den 18 år gamle hovedpersonen i denne boka noe ønske om:
Eddie Bolander og jeg
”Jeg” er en gutt på 18 år og Eddie er hans far som forlot familien da ”jeg” var 10 og reiser til USA. En dag ringer faren, han er i Stockholm og de blir enige om å treffes en gang. Boka er stillferdig, jeg-personen (jo da han har et navn han også, men det husker jeg ikke, jeg kan godt lese en hel bok uten etterpå å være i stand til å huske hva hovedpersonen het. Dette er en ”dyslektisk” familiesvakhet) forteller om sin mor som han bor sammen med, sin familie, sine forelskelser, sin kamerat og altså sin far. Som var rockesanger. I slutten av boka reiser han til Stockholm ( en lang togreise gjennom store deler av Sverige) for å besøke faren han altså ikke har sett på 8 år. Ikke mye handling akkurat. Likevel er det mye å lese mellom linjene som det heter. Det er rett og slett blues! (Når høres jeg vel ut som en gammel innrøyka fyr i 50-åra med ølmage og det hele)! Selve layouten er også spennende. Lite tekst på hver side, og boka er illustrert av Katarina Strömgård. I sobre tusj og blyanttegninger. Boka er ”sponset” av Leser søker bok. Er ikke helt sikker på om boka egner seg for lesere som ikke er vant til å lese bøker selv om det er lite tekst – fordi handlinga er mye på det indre plan. Lurer på om forfatteren har skrevet boka med den hensikt at den skal være lettlest? Forfatteren er Bo R Holmberg og boka fikk den svenske Augustprisen for årets svenske barne- og ungdomsbok. Jeg har også før skrevet noe om hvor vanskelig det er med litteraturpriser som omfatter både barn- og ungdomsbøker. Noen musikkferanser i boka:
The Shivers , som bandet til Eddie Bolander het. (feika, det er et engelsk band ifølge google)
Santana
Dylan
Creedence

Jeg innrømmer

at jeg ikke liker Marit Kaldhols bok Kino. Jeg har gjort mitt beste for å få det til men hun er ikke ”min” forfatter. Boka er nok god den, godt språk og velkomponerte noveller. Motivet er blant annet seksuell oppvåkning og drømmer. Litt spennende effekt at hver novelle begynner med at ”handa held den store saksa”. Ganske smalt, neppe for alle. Det er poetisk og det er vakkert men jeg blir ikke fenget. Jeg synes at forfatteren er kjedelig og humør(humor)løs. Sorry, fr Kaldhold. Det kan godt være at det er meg det er noe gæernt med! For å yte litt sørrviss: her er linken til Ingrid Østenstads anmeldelse i barnebokkritikk.no. Hun er atskillig mer positiv enn meg. Og bra er jo det.
Her har du en anmeldelse fra Dagsavisen, når vi først er inne på det med anmelldelser

(Jeg kommer forresten til å skrive litt om nettstedet barnebokkritikk.no en gang om ikke alt for lenge. Det er et bra og nyttig nettested med det har et utviklingspotensiale som det så vanvittig fint heter. Staveprogrammet vil ikke godta ordet utviklingspotensiale, men det har altså ingenting med potens å gjøre. Dette har forøvrig INGENTING med boka Kino og gjøre, bare en digresjon! Jeg elsker digresjoner, selv om jeg får en del kjeft når jeg digresjonerer som verst. Digresjonering burde være en folkerett! Digresjonister i alle land : FOREN EDER! Nå kom gubben inn med en kaffekopp, og mens jeg sitter her og slurker lurker jeg på om jeg ikke skal starte foreningen Digresjonistene internasjonale forening. Men nå undrer jeg på om jeg ikke må komme meg ut på en joggetur før jeg digresjonerer meg helt bort i digresjonskakkafonien)! Tro det eller ei; staveprogrammet tillot dette ordet : digresjonskakkafonien! Det fikk vel sjokk!

søndag, august 06, 2006

Dagbladets sommerkonkurranse. Resultatlista.

Juryen har sagt sitt.De 25 beste norske bøker de 25 siste år er kåret.

Og her er resultatlista:
1. Kjell Askildsen: «Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten»
2. Bergljot Hobæk Hoff: «Skammen»
3. Dag Solstad: «Genanse og verdighet»
4. Jon Fosse: «Morgon og kveld»
5. Kjartan Fløgstad: «Kron og mynt»
6. Hanne Ørstavik: «Kjærlighet»
7. Thure Erik Lund: «Grøftetildragelsesmysteriet»
8. Dag Solstad: «Gymnaslærer Pedersen»
9. Jan Kjærstad: «Forføreren»
10. Jan Wiese: «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede»
11. Karl Ove Knausgård: «Ut av verden»
12. Hans Herbjørnsrud: «Blinddøra»
13. Liv Køltzow: «Verden forsvinner»
14. Lars Saabye Christensen: «Beatles»
15. Nikolaj Frobenius: «Latours katalog»
16. Øystein Lønn: «Thranes metode»
17. Frode Grytten: «Bikubesong»
18. Carl Frode Tiller: «Skråninga»
19. Per Petterson: «Ut og stjæle hester»
20. Roy Jacobsen: «Seierherrene»
21. Ragnar Hovland: «Ei vinterreise»
22. Erlend Loe: «Naiv.Super»
23. Trude Marstein: «Plutselig høre noen åpne en dør»
24. Herbjørg Wassmo: «Huset med den blinde glassveranda»
25. Vigdis Hjorth: «Om bare»


Hvorfor det ble som det ble. Hvorfor Vigdis Hjort kom med og ikke Tove Nilsen, hvorfor Ragnar Hovland fikk så dårlig plassering, fortjente ikke Seierherrene mer enn 20 plass og andre spørsmål som kan stilles og unektelig vil bli stilt. En mulig teori finner du her:

Scene: desken på Dagbladet.
Klokka like før deadline
En meget het natt i juli.
Rekvisitter : lommetørkle til hver skuespiller, minst 20 tomme farrisflasker. Røyk og askebegre. Nei forresten, glemte røykeloven .
To journalister J 1og J 2 (Må ikke forveksles med J 1 og J 2 i denne eneakteren, dette skyldes bare dårlig fantasi hos herværende blogger, det er da ikke jeg som er forfatter!)

(NB: En god del banning må påregnes, nå må Dagbladets journalister se å skjerpe seg!)
J 1 : Hælvete! Så inn i hælvete varmt. Nå skal det bli godt og få seg en øl!
J 2 : Ja forfaen er vi ikke snart ferdige nå’a, vi rekker’e i god tid før deadline!
J 1 : Ja nå er’e bare de derre forfattergreiene igjen, vikken forfatter sku vi trøkke i dag’a?
J 2: Ja hvor var’e vi hadde det igjen a, vent litt ’a.... FAEN! NÆMMENFAENIALLERINNERSTEHEITESTE...
J 1: Jammen ikke bann sånn da for hælvete... (litt bekymret mine, skjønner at det er noe som ikke er som det burde)
J 2 : JAMMMENFORFAAAENN her er jo alle de faensfordømte forfattera i samma filen jo, og det står jo FORFAEN ikke hvilken forfatter som ska på trøkk i morra!!!
J1 : JAMMENFORHEITEHÆLVETE! Ring Fredrik da!
J 2 : Ja forfaen hvor var nå nummeret igjen (leter febrilsk) her er’e ja. (ringer og klistrer mobilen til øret. Strammer ansiktmuskulaturen, gaper og stirrer sløvt foran seg og trommer utålmodig på skrivebordet. Ikke nødvendig å bruke ensemblets beste skuespiller!) Hveser intenst : Faaaaennn han har skrudd av den faenihælvetesatans tellefonen!
J 1: Dø ska vi ikke bare drite i ’re. Jeg bare MÅ ha en øl jeg nå asså!
J 2: Nei FAEN det kommer til å bli et HÆLVETTE på jobben i morra.
J 1 : HÆLVETE! HÆÆÆÆLVETE INNI HEITESTE!! NÅ VEIT JEG HVA VI GJØØØØR.VI BARE TREKKER EN FORFATTER!!!
J 2 :Jammenkanvibaregjørra det’a!
J 1 : Ja virr’u ha den derre ølen eller...
J 2: (Kort, meget kort pause) Jammen hvorforforfaenikke?? Hele kulltur’n er jo på ferie! Ingen merker no’. Det er jo forfaenmeg bare vikarer og de kan jo bare prøve å yppe seg hehhehe.. Gjør klart for trekninga du, gåkke guttongen din i korps, da!
J 1: Ja da er’e første trekning da.
J 2: Ja no vert det spanande, du!!!
J 1 : Dag Solstad??? Bli'kke det litt lang ned på lista’a Det kan det jo bli en hælvetes masse styr av, da!
J 2: Ja faen! Vi trekker en til. Ragnar Hovland? Har du hørt om han?
J 1 : Spiller ikkje han på Bryne, då??? (Med rogalandsdialekt, ingen stor utfordring)
J 2: Hø hø hø ... og du ska verra sportsjournalist! Dø, vi tar han vi og så tar vi resten av trekningen i morra! NÅ ska vi ha en øl!

Smal litteratur

Nynorske barne- og ungdomsbokforfattare grunnar over framtida....

Scene:
På en litt sliten kafe - kaffistova? Nei, for resten- det er så godt vær for tida- la dem sitte ute. Det er sikkert noen uteserveringer på Vestlandet også. I bakgrunnen fjell (det må vel ikke nødvendigvis være Sunnmørsalpene...), fjorder (minst en) og en ferge MÅ det jo være. Eller en cruice-båt? Nix- det passer ikke inn synes jeg - dette er et mollstemt drama. Ingen fruktblomstring – dette er IKKE nasjonalromantikk. Møblene skal IKKE være heftige, men trenger ikke å være slitte. Ikke kafe-klappstoler som på enkelte cafeer i Oslo med ambisoner om å være continentale! Ved bordet sitter noen (4, eller kanskje 5?) halvgamle forfattere med hver sin kaffekopp. (Sorry jeg ser altså bare for meg menn... Rødme, rødme...) Nei stopp en halv - det er da slutt på alkoholrestriksjoner på Vestlandet nå. La dem nå få ha hver sin halvliter i neven. Det trenger de! Hva med sveler??? Eller en vestlandslefse? Av den typen som må BLØTES først. Nei, det går vel ikke an å dyppe sveler i ølet selv på Vestlandet?


- Korleis skal det gå med OSS når ho Guri slutar, då...
-Nei, det får vel gå som det går, no
Ja, då lyt me vel slutte å skrive smale bøker som det kallast.
-Ja, då blir det dei breie bøkene som gjeld, då
-Ja, det er vel ein tid for det og...
-Ja, vi lyt vel gå på slik barnebokforfattarskule og då, for å lære oss visse grep som er annleis enn når du skriv for vaksne-
-Ja det er vel ein tid for andre grep, no
-Ja, det blir grepa nok, det
-Ja, eit godt grep grip, det... (griper febrilsk etter skjortelomma, men der var det tomt gitt. Tabbe: rekvisitøren har glemt rullingsen!!!)
-Ja, hugsar de den gongen han Jon skreiv om desse ungkarshundane i midtlivskrise. Ja dei fann seg nokre artige damer, dei...
-Hørr! Hørr! Ja det var vel ikkje noko for born, det
-Nei, og dei vaksne ville jo heller ikkje ha det...
-Og då han Rolf skreiv om den gongen han var ein elvefiskar. Og elva seier yåyåyåyåyåyåyå
-Ja, det er vel slutt på at elvane seier yåyåyååyåyå no!
-Ja, kva elvane skal seie no er ikkje lett å seie
-Og dyffelen får du vel henge attende i skapet att no, Arnt.
-Ja, den heng vel godt der
- Og han Habakkuk får vel sjå å kome seg heimatt med eselet sitt
-Ja, han har vel ikkje noko i ei barnebok å gjere, han
-Og alle tullingane og galningane får vel bli friske no
-Ja, dei får slutte å slå folk i hovedet no
-Nei, det er vel ikkje noko gode føredøme det nei...
-Og ingen kan vel skrive om Gerhardsen meir no
-Nei, det er vel andre tidar no
-Ja, dei må vel kome dei og
-Ja, kven veit
-Men ølet er vel det same i alle tidar
-Ja, det er vel tid for ein øl til, no..
etc etc etc

The beauty and the beast

Handgranateple av Ingelin Røssland handler om Anja som skal flytte på hybel for å begynne på videregående. Hun er beskjeden, innadvendt og forsiktig. Har aldri rørt alkohol til den mer livsglade morens bekymring. Hun har en venn/ kjæreste som hun er lei av og en lillebror som er skildret som en artig krabat. I sin nye klasse treffer hun Malin som er tøff og farlig. Malin har vi også møtt allerede i begynnelsen av boka, da hun kastet opp på Anja i fylla.

Jeg har kommet halvveis i boka og spenningen er altså forholdet mellom de to så ulike jentene. Hvor farlig er Malin? Og klarer forfatteren å ta vare på denne spenningen hun legger opp til?

Boka er helt streit, ok språk og mye en tenåring kan kjenne seg igjen i. Miljø : fruktdyrkere på vestlandet. Det forklarer også noe av tittelen. Samlaget kjører tydeligvis mye med foto på omslagene for tida. En ny trend på Samlaget? Her fungerer det greit, et jenteøye titter fram fra en hårgardin. Sort hvitt med grønn tekst. På innbrettet bilde av forfatteren, som sitter i en trapp med beina samlet, støtter albuene i knærne og haka på hendene og ser litt skeptisk? opp på oss. Ser litt ut som en liten jentunge. Foreslår at forlaget skifter ut bildet til neste bok. (Jeg skal nå henge meg opp i alt mulig også, nå da).


080806
Joa. Forfatteren kom i mål hun! Men fruktdyrkermiljøet på vestlandet er jammen tøffe saker:
Utroskap med polske sesongarbeidere
Narkotikamisbruk og selvskading
Hærverk på naboens epleavling
Jentevold med glødende sigaretter
Og festene står på ingen måte tilbake for selskapslivet på Oslo vest med urinering på vertskapets tannbørster som et av høydepunktene

Beirut blogger

Disse bloggene har jeg funnet i dagens morgenummer av Aftenposten
Hilsen fra
Mustapha 28
Zena
Rena
Joumana
Trollmannen fra Beirut
m.flere
og enda flere...

Og så slutter vi å klage over været og andre bagateller...

Og så fikk jeg forferdelig lyst til å legge ut Jostein Gaarders omdiskuterte kronikk i Aftenposten i går.
Dette er printervennlig utgave så bildet kom ikke med men alle veit da hvordan han ser ut!

fredag, august 04, 2006

Heilt passeleg?

Er heilt passeleg vill av Bente Bratland sånn heilt passeleg? Forfatteren debuterte i 80-åra- gidder ikke å sjekke det nøyaktige årstallet med en lettlestbok som het Dei kallar meg kvisa som sikkert hadde en god moral men som ikke var litteratur. Minst 9 bøker seinere kommer denne. Omslaget kunne tilsi at den kom fra et kristelig forlag og ikke Samlaget. Et fotografi av en jente innrammet i en oval ramme på rød bunn. Det hjelper ikke mye med Harlely Davison-symbolet ved siden av. Hvor har layoutavdelingen vært? Eller er oppdraget satt bort? Finn et annet firma en annen gang! Eller er det meningen at omslaget skal matche innholdet? I tilfelle ingen grunn til forventninger. Men jeg skal fordomsfullt gå i gang, så fort jeg er ferdig med Dyffel-boka. Bør muligens vaske hjernen min først for å omstille meg. Dette er i følge baksida nok en bok om ville, gærne bestemødre...
Mer kommer hvis jeg kommer fram til en annen konklusjon... Da innrømmer jeg for hele verden at jeg tar feil. Koster meg ingenting! Man har da sportsånd.

Heilt sånn akkurat passeleg
Og slike akkuratpasselege bøker begynner vi å få nok av!
Nei gi oss da heller en skikkelig brøler!
Handlinga har du her

Arnt Birkedals Dyffel

Dette er heftig! Og smalt! I dobbel forstand. En tynn bok, på 91 sider. Og omslaget er en blyanttegning av en dyffel. (Det vi i gamle dager kalte døffelcoat). Men hvordan skal man få ungdommen til å lese denne boka, mon? Nei det kan man bare gi opp! La oss voksne få ha den for oss sjæl! Hvis ungdommen ikke vil lese den så verst for dem!(Og ikke kan den brukes i forbindelse med nynorskopplæringa på ungdomsskole heller, siden boka er på under 100 sider).

Men jeg koser meg, og gleder meg til å lese mer. (Har kommet til s 31). Takk og pris for innkjøpsordninga! Mer kommer... Syphilia får være så uenig hun vil i akkurat det...

Fy faen det her var stilig! Boka handler altså om... jahvafaennhandler det om... drit i det! Bare les boka og kos deg!
Dersom du no likar den slags..
Tippa den over et par ganger kanskje? Litt sånn uti parodien på seg sjæl?
Skitt au!
Men vil noen i MÅLGRUPPA liker dette??
Fuck alle målgrupper!
HAR den noe å si til unge mennesker i dag?
Jepp! Leseglede! Leselyst! Les! Les! Les! Gå inn i teksten og kos deg. Og kanskje du blir inspirert til å skrive også!
MÅ ikke da boka formidles - av en lærer for eksempel?
Tjaaaa... Lærernmegheroglærermegder tjoheibillibongifjongtjolahopp sann!
Men hvilken aldersgrense vil du sette på boka? Her dreier det seg jo faktisk om et selvmordforsøk?
Hakkepeilingjeg!
Nei nå får jeg se å finne noen andre å snakke med enn å sitte her å diskutere med meg selv på et mac-tastatur!

onsdag, august 02, 2006

Mitt navn er Coriander

Og bare det kan jo ikke være så enkelt... (Nei,spøk til side - dette er ikke en MORSOM bok!)
Det er en vakker og lettselgelig/utlånbar bok. Mye grønt, med et nydelig og romantisk bilde på forsiden. En vakker jente med nydelige krøller. Det er en jeg-fortelling, vi skjønner snart at det kommer til å skje en tragedie. (Handlingen er retrospektivt fortalt, fra 1600-tallet, i London, som den vakreste folkevise av Joan Baez og jeg lurer på om det ikke kan dreie seg om heksebrenning). Tror jeg, en erfaren leser. Jeg er kommet til side 29, et par sølvsko og en utstoppet krokodille er viktige i handlingen. Mer kommer...

4/8
Jeg tok feil, gitt. Den puritanske Cromwelltida er bare et bakteppe. Jeg burde jo ha skjønt tegninga, med de sølvskoene og den utstoppede krokodillen. Og det kommer mer. Vi svitsjer fram og tilbake fra vår verden til en alveverden. Jeg innrømmer det! Jeg har problemer med fantasy-litteratur, men dette er antakelig av det bedre. Men forfatteren slår jo ikke disse:
(jeg konsentrerer meg om barne- og ungdomsbokforfatterne
Alexander Loyd
C.S. Lewis
Astrid Lindgren
Philip Pullman
(Det vår nå rått parti også, da)
Ikke J.R.Rowling heller

Det beste var språket:
”Jeg ble født i det Herrens år 1643 som eneste barn av Thomas og Eleanor Hobie, i huset ved bredden av Themsen i London. Fra de første årene husker jeg ikke annet enn at jeg var lykkelig. Det var før jeg oppdaget av denne verden hadde så mye ondskap i seg, og at min skjebne var å bli låst inne i en kiste og forlatt for å dø”.
Men når hun beveger seg alveverdenen er i alle fall ikke jeg med på notene lengre.
Boka heter for resten Mitt navn er Coriander og er skrevet av Sally Gardner

Eventyrbok fra nåtida

De som er med:

• En ungdomsforbryter nettopp hjemkommet etter ett opphold på tvangsarbeidsleir for ungdom. Han er svart, og kommer fra ”små” kår. Bare snill og god, og var på ungdomsleiren ved en missforståelse. Navn : Armhule

• Kompisen; X-Ray også fra Green Lake-leiren, litt mer ubetenksom får med seg Armhule på den litt gale galei. Men også en snill gutt.

• En 10 år gammel jente med CP, som Armhule tar seg av med en rørende omsorg

• Et tenåringsidol, med dum mor, en manager som utnytter henne og omgitt av livvvakter.

• En kvinnelig sterk og positiv borgermester som er på Armhules side.

Deres liv flettes sammen på en snedig måte og det gode seirer til slutt.
Helt realistisk ? Nei!
Er det meningen at boka skal være helt realistisk? Nei!
Ville ungdommer fra det miljøet som Armhule kommer fra, et afroamerikansk underklassestrøk i Texas, kjenne seg igjen i boka? Neppe!
Hva boka heter? Små skritt av Louis Sachar.
Dette er en uavhengig fortsettelse av Hull som kom ut på Damm i 2000. Er denne like god som forgjengeren? Nei, den er slett ikke dårlig men mangler noe av magien i Hull og de kan leses uavhengig av hverandre og i det hele tatt.
Hva vil forfatteren si med boka? Moralen er nok å at det går an å ta ansvar for sitt eget liv. ”Små skritt” står for en liste over oppnåelige mål som Armhule reviderer etter hvert. Også tenåringsidolet tar etter hvert grep om sitt eget liv, og skifter blant annet reportoar. Etter inspirasjon av Janis Joplin. Det lønner seg å være snill og grei – i alle fall til slutt. Og at det gode seirer. Så kan man jo tro det om man vil. Men dette er jo en bok for barn. (Ungdom). Og da bør den kanskje vise at det finnes håp.

Jeg husker for resten da ”Vi kaller ham Anna” av Peter Pohl kom ut så var det flere bibliotekarer som kritiserte boka fordi hovedpersonen på slutten resignerte og mente at det nok bare var vold som nyttet. (Boka handlet om mobbing, endte med at mobbeofferet begikk selvmord, og bokas egentlige hovedperson – jegpersonen- kunne ha avverget det men sviktet da det gjaldt som mest). De mente altså at boka ikke gå noe håp. Muligens at de misforsto litt, jeg synes absolutt at Peter Pohl skriver for ungdom. Og gir dem noe å ta med seg for å takle tilværelsen.
Og det er vel det Sachar prøver på også, på sin måte.

Tvangslista

Denne lista skal etter hvert bli en liste over de bøker jeg leser i løpet av ett år, fra 1 august til 1 august 2007. Er jeg spik spenna gæern? Tja, kanskje det, men formålet er å dokumentere hvor mye barne- og ungdomsbibliotekarer leser i løpet av ett år - eller rettere sagt bør lese hvis hun/ en skjelden gang han skal gjøre en god jobb. Kanskje jeg også kan sende den til St.Peter på den ytterste dag? Siden jeg mer enn en gang er blitt lovet min lønn i himmelen?

Hvorfor er jeg så dum at jeg gjør dette på min fritid? Jeg prøver å gi et svar her.

Disse bøkene ligger pr i dag på nattbordet mitt:

Sachar, Louis Små skritt Damm 2006


Gardner, Sally : Mitt navn er Coriander Gyldendal 2006


Holmberg, Bo R Eddie Bolander & jeg. Damm 2006

Røssland, Ingelin Handgranateple Samlaget, 2006

Bringsværd, Tor Åge Kaptein Puma i kattepine Gyldendal 2006


Bratland, Bente Heilt passeleg vill Samlaget 2005


Birkeleland, Arnt Dyffel Samlaget 2005 (Her skrev jeg først en trykkfeil; Samelaget Ganske morsomt!)

Kaldhol, Marit : Kino Samlaget 2006

Tante Gummigutta og blåbærmaskinen av Carsten Ström

11/08:
Og da var det helg igjen og denne helga skal jeg ikke lese en eneste barne- og ungdomsbok. Yippie!

20/08
Vindland, Gudmund Korinternes gjeringer som vi sier er en ungdomsbok

Resten av august

Huberts hemmmelige kokebok av Arne Svingen


Superagent Dawn og spionen som forsvant av Anna Dale

1/9
Denne har jeg nettopp lest
Svart kalv@kvit snø av Hans Sande

Disse skal jeg lese i helga:
Kaptein Kråkes hevn (Leseløve) av Eoin Colfer

Jack Sparrow: Stille før Stormen av Rob kidd (Pirates of Caribbean)

August går i glemmeboka av Erik Barfoed
Alle bøkene Damm forlag 2006

10/9/06:
Bendik Sneip og dødskakerlakken av Ian Ogilvy

Saras drøm av Pia Hagmar (Hestebok fra Damm)

Neste helg
Gutten som gikk opp i røyk av Arne Svingen

Den siste svarte katten av Eugene Trivizas

Helga er over
P.A.Pillays magiske sommer av Anders Lindqvist
hopper jeg inntil videre over. Bare se her. Takk Aftenposten som sparte meg for bryderiet.

Jeg begynner heller på
Flammeslukerne av David Almond. Her har jeg større forventninger

Og denne helga leste jeg
Fjellåndenes rike av Anne Berit Asspeli
og
Blendas bekjennelser av Anita Eklund Lykull

Sverdbæreren av Ragnheidur Gestsdóttir


Og så var det forsyne meg helg igjen

Planen for denne helga er
Neopangea av Eirik Newth
og
Parasittjegeren av Eoin Colfer
(Begge bøkene er framtidsromaner så da kommer jeg vel på jobb med sånne grønne følehorn på hodet)

(De fleste av) årets Lesehester


Ut i mørket av Sverre Henmo

Sølvstøv og hvitløkpulver av Geir Moseng

Og så var DEN helga over. Men denne helga har jeg også lest Vekten av snøkrystaller av Torvald Steen. Og den var god, god, god. Mer om denne boka siden...

Drageblod av Jon Ewo
Røverskogen av Harald Nortun


Hevnen av Mats Wahl

Justin Somper : Vampirater


Stephenie Meyer : Evighetens kyss

I morgen da krigen kom av John Marsden

Kiki Strike og skyggebyen av Kirsten Miller

Og nå er vi kommet til 23/10

Dundøden av Trond Brænne

Vinterdans av Marriangela Johansen Cacace

Helg: (Den siste i oktober og vi skrur klokka en time tilbake)


Skjelkaagenten av Mari Moen Holsve


Herregud! Helg igjen. Og hva har jeg drevet med denne uka, da?

Lampeåndens barn 1 av P.B.Kerr

Forfølgeren av Magnus Nordin

Sommer og sønnavind av Kjersti Scheen

Og så var den helga overFredlaus av Ragnar Hovland

Trigger av Monica Boracco Borring
Farlig sommer av Ingrid Wiese


Alt annet enn pensum av Harald Rosenløw Eeg

Gjengangeren av Simon Stranger

Jeg trenger deg mer enn jeg elsker deg og jeg elsker deg så himla høyt av Gunnar Ardelius

5/12:
Og nå er det snart jul og da skal jeg ikke lese en eneste barne- og ungdomsbok og i morgen har jeg lesedag!!!
Hannu, Hannu av Geir Gulliksen

Like før jul leste jeg denneKaoskrigeren av Annette Münch

Og nå er jula over så nå er det vel snart tid for litt barne- og ungdomsbøker igjen, men ikke før jeg har lest ferdig Dores bibel av Torgny Lindgren!Eg er på veg av Helga Gunerius Eriksen

Peter Pan av Geraldine Macettellerannet

Bare nevner at jeg også har lest
Dobbeltgjenger av Liv Frohde
men den gidder jeg bare ikke å bruke noe tid på! Heeeeelt på det jevne. På baksida står det at forfatteren har vært bestseller i flere land. Unnskyld meg, men hvilke bøker da? Og hvilke land?

Veien til Maracana av Pål Gerhard Olsen

Forfedrene av Yngve Frøyen

Øistein Borge : Nino Glass 1

Kristin og Sadiq av Grete Randsborg Jenseg

Kaninar og kaninar av Arnt Birkedal


Sillkeormdrømmer av Åse Ghan Schwedder

Utkommet i 2007:
Alt jeg ser er sant av Marit Reiersgård Bredesen

Mordet på Crazy Katie av Peter Abrahams


Abdel-Fattah, Randa : Ser hodet mitt stort ut med denne?

2 bøker i Marg&bein-serien

Siste barnebok før påskeferien setter inn
Makeløse Mc Modigs monstrøse memoarer av Ahmet Zappa

Svenne av Per Nilsson
Nå har jeg tatt meg en laaaang pause fra b&u!

Men er i gang igjen nå:
Stemmer av hmmm... : Nick Shadow

Frøken Detektiv av hmmmm.. : Carolyn Keene

Alle elver flyter mot havet av Alison McGhee

Det mangler en terning av Johanna Thydell

HVIS JEG HAR TALT RIKTIG: 69 barne- og ungdomsbøker til nå. På 9 måneder.

Beist av Ally Kennen
Og nå har jeg nærmet meg midten av Mai måned:
Cyprianus av Miriam Bjerkeli

Sherlock Holmes og gateguttene i Baker Street av Stacy Mack og Michael Citrin

Djevelens læregutt av Kenneth Bøgh Andersen

Antichrista av Amelie Nothomb


Demonenes hvisken av Josefine Ottesen

(og nå er vi kommet til 23 mai)

Hvordan jeg kom til å bestille denne boka vites ikke men det er antakeligvis lanser som crossover:
Kall det hva faen du vil av Marjaneh Bakhtiari

Parismysteriet av Bjørn Sortland


Skranglebein Likanes av Derek Landy

Sommeren med Isabel av Gayle Friesen

Siste oppdatering i begynnelsen av august : 79 bøker i løpet av ett år.

tirsdag, august 01, 2006

1 august

og sommeren er over! Også i følge værmeldinga. Pliktlesninga har starta! Nå er det sesongens barne- og ungdomsbøker som gjelder. May the force be with me! Men jeg skal prøve å være litt snillere enn Syphilia. Skjønt snillere går det vel ikke an å være? Hun både leser og lider for deg som selveste Jesus Christ himself!

En eller gang skal jeg skrive noe om bibliotekarer og kompensasjon for lesing av bøker på fritida. Men nå skulle jeg bare markere at lystlesninga er over - en slags omvendt feiring. Men jeg klager ikke - tenk på alle som ikke har jobb!

Fredom is another thing for nothing left to read(???)